De Top10 Tempels van Thailand

Het boeddhistische Thailand telt meer dan 30.000 tempels! Maar welke mag je nu echt niet missen tijdens je rondreis door Thailand? Welke tempels, in het Thai ‘Wat’ genoemd, zijn zowel van binnen als buiten een bezoekje waard? Speciaal voor jou stelden we een top 10 samen van de meest bijzondere tempels.

1. Wat Phra Kew – Bangkok

In het oude centrum van Bangkok vind je het Koninklijk Paleis, waarbinnen de Wat Phra Kew gevestigd is. Dit is een belangrijke tempel van Thailand omdat de Smaragdgroene Boeddha (the Emerald Buddha) zich hier schuil houdt. De smaragdgroene Boeddha is het meest religieuze symbool voor de Thai.

2. Wat Pho – Bangkok

De oudste tempel van Bangkok is niet alleen qua architectuur een mooi aanzicht, ook vind je in de tempel meer dan duizend vertoningen van de Boeddha. Het grootste beeld van het land, de Reclining Buddha, vindt ook onderdak in de Wat Pho. Met zijn lengte van 46 meter en hoogte van 15 meter, is het een indrukwekkend gezicht. De liggende Boeddha is bedekt met bladgoud en heeft enorme voeten. Op de voetzolen staan maar liefst 108 afbeeldingen van voerspoed afgebeeld.

Weetje! De Wat Pho stamt uit de 16e eeuw en wordt ook wel de tempel van de liggende Boeddha genoemd.

3. Wat Arun – Bangkok

Aan de Chao Praya rivier, die door het centrum van Bangkok loopt, is de Wat Arun gevestigd. ‘De tempel van de Dageraad’ is vernoemd naar de hindoegodin Aruna en symboliseert het begin van een nieuw koninkrijk. De tempel is in de 19e eeuw gebouwd en omgeven door kleurrijk porseleinen versierde terrassen, waar rustig genoten kan worden van het hierdoor vrolijke uitzicht.

4. Wat Benchamabophit Dusitvanaram – Bangkok

In het Dusit district van Bangkok vind je ‘the Marble Temple’, genoemd naar de wit marmeren grondstof waaruit de tempel opgetrokken is, begin 1900. In de tempel vind je een galerij die maar liefst 53 Boeddha-beelden bevat, afkomstig uit diverse Aziatische landen.

Weetje! Sinds 2005 staat de tempel op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

5. Wat Phrathat Doi Suthep – Chiang Mai

De berg Doi Suthep ligt ongeveer vijftien kilometer buiten de stad Chiang Mai, in het noorden van Thailand. De Wat Phrathat Doi Suthep is gevestigd bovenop deze 1.600 meter hoge berg. De kabelbaan maakt het makkelijk om de tempel te bereiken, maar je kan ook de 300 traptreden beklimmen. De tempel dateert uit de 14e eeuw en is omgeven door Boeddhabeelden en monumenten. De biddende monniken geven een aangename sfeer en het uitzicht vanaf de berg over de stad Chiang Mai, is adembenemend.

6. Wat Phra Sri Sanphet – Ayutthaya

De voormalige hoofdstad van Thailand, Ayutthaya, werd in 1767 verwoest. De eeuwenoude tempels en paleizen die liggen verspreid in de omgeving van de stad, behoren tot het historische park. De belangrijkste Koninklijke tempel was de Wat Phra Sri Sanphet. De tempel werd in 1448 gebouwd binnen de muren van het oude Koninklijke paleis, voor het gebruik van belangrijke Koninklijke ceremonies.

Weetje! De 16-meter hoge staande Boeddha van maar liefst 250 kilo, die eerder in de tempel stond, is bij de verwoesting van de stad verloren gegaan door brand. Het goud waarmee de Boeddha bedekt was smolt hierdoor van het beeld af.

7. Phanom Rung – Buriram

De provincie Buriram ligt ongeveer 410 kilometer van Bangkok. Het zuidelijke deel van de provincie bezit een aantal bezienswaardige Khmer-heiligdommen. De mooiste daarvan is de Phanom Rung, gelegen bovenop een dode vulkaan. Vanaf hier zie je de Dongrek bergen liggen, waar ooit het machtige Khmer-rijk gevestigd was. Het Khmer-rijk was een machtig koninkrijk in het gebied van het huidige Cambodja. De Phamom Rung is omgeven door het grootste en mooiste tempelcomplex dat behoort tot het Khmer-monument.

Weetje! Dit historische bouwwerk is ontstaan tussen de tiende- en dertiende eeuw en staat tegenwoordig op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

8. Wat Chalong Special Temple – Phuket

In het zuidoosten van Phucket vind je de boeddhistische tempel die ook wel de Chai Tararam genoemd wordt. De tempel is enorm populair onder de Thaise bevolking, zij komen hier om gezegend te worden en de monnik Luang Pho Chaem en Luang Pho Chaung te eren. Zij kwamen in opstand tegen de Chinese bezetting van de stad in 1876.

9. Wat Rong Khun – Chiang Rai

In het zuiden van Chiang Rai vind je ‘De kapel van Wat Rong Khun’, zoals de witte tempel ook wel genoemd wordt. Architectonisch is het een modern gebouw met bijzonder veel details. Het is de moeite waard om ook in de tempel rond te kijken. Er worden prachtige schilderijen tentoongesteld.

10. Tijgertempel – Kanchanaburi

De Thaise provincie Kanchanaburi is op de kaart gezet vanwege de Wat Pa Luangta Bua Yannasampanno. De tempel biedt een thuis voor tijgers die bescherming nodig hebben. Boeddhistische monniken verzorgen de dieren. Al meerder malen is een documentaire over de tempel gemaakt en deze staat inmiddels bekend als de ‘tiger heaven’.