Rondreis Mali

Rondreis Mali opties

Een rondreis Mali toont je een gedeelte van Afrika dat je stoutste dromen overtreft. Ooit bevond Mali zich op het kruispunt van goud- en zoutkaravanen. In de Middeleeuwen beschouwde men dit land als het rijkste ter wereld, nu is het één van de armste. Maar wanneer je door het land trekt, krijg je ook een ander beeld. Ontmoet de verschillende bevolkingsgroepen van het land: de Toeareg, de Bozovissers, de Bambaraboeren en de Peul. Op de markt verhandelen zij de meest uiteenlopende produkten. Een gelegenheid die je niet kunt laten voorbijgaan. Djenné is de culturele stad van Mali. Deze historische handelsstad is één groot architecturaal monument, met als uitschieters de grote moskee en de leemmoskee. Volgens de overlevering overtrof de grote moskee de schoonheid van de moskee van Mekka. Dit maakte Djenné gedurende 7 eeuwen tot het belangrijkste islamcentrum van Afrika. De leemmoskee is ook indrukwekkend en je vraagt je af hoe deze gebouwd is en hoe dit architectonische hoogstandje überhaupt overeind kan blijven staan.

Mali volkeren

Caleidoscoop van volkeren. De vele fascinerende bevolkingsgroepen, de unieke leemarchitectuur, het legendarische Timboektoe en de mystieke Dogonvallei maken van Mali één van de meest boeiende landen van Afrika. Dit is het land van oude Afrikaanse koninkrijken. Je krijgt het gevoel terug te gaan in de tijd wanneer je dwaalt door de nauwe straatjes van Djenné, de kleurrijke markt van Mopti bezoekt, kennis maakt met de intrigerende Dogon of vanuit een bootje over de Niger het leven aan je voorbij laat trekken.

Onderweg naar passeer je diverse katoenplantages en enorme termietenheuvels. De steeds kaler wordende omgeving is de thuisbasis voor de Peul, de veehouders van Mali die met hun kuddes het gebied doorkruisen op zoek naar voedsel. In Mopti, een drukke havenstad waar de Niger en de Bani samenvloeien, is het een komen en gaan van boten beladen met alle mogelijke handelswaar. Op de markt kun je diverse bevolkingsgroepen zien lopen; de Toearegs, in blauw gehulde mannen uit de Sahara; de Bozo, vissers met hun manden vol gerookte vis en de Peul met hun prachtig geweven dekens. Probeer in een van de restaurantjes lakh-lalo, een typisch Malinees visgerecht.

Mali staat bekend om zijn kleurrijke weekmarkten, waar Peul, Dogon en Touareg hun waar aanbieden. Samen met het rotsachtige woestijnlandschap vormen deze de basis voor een veelzijdige wandelreis. Maak driedaagse verzorgde trektochten door de rotswoestijn van Hombori en door het land van de Dogon boven- en onderlangs de kliffen van Bandiagara. Timboektoe, Djenné, de lemen architectuur, kleurrijke weekmarkten, onwerkelijke woestijnlandschappen en fotogenieke dorpjes. Mali zal met al haar legendes en veelzijdige hartelijke bewoners tot in al uw zintuigen doordringen. Direct al bij aanvang van deze reis zal Djenné al uw zintuigen beroeren. De stad die op een schiereiland ligt in de rivier de Bani staat bekend om de lemen moskee én de levendige markt op maandag. Na een relaxt tweedaags verblijf in Djenné reizen we door naar het oosten van Mali. Het landschap van Hombori – waar we een driedaagse voettocht door maken – is uniek! Op de hoogste top van Mali, de Hombori Tondo (1155 meter) waren niet alleen apen maar ook geesten rond, aldus de lokale Songhaï.Meisjes en jonge moeders van deze stam treft u aan bij de waterputten waar ze geitenhuiden met water vullen