Ontdek de oude hoofdstad Ayutthaya

De voormalige hoofdstad van Thailand is Ayutthaya. De stad kent een rijke geschiedenis en bloeide uit tot de grootste stad van het land. Verschillende nationaliteiten vonden hier een onderkomen. Ontdek de culturele veelzijdigheid en ruïnes die de historie achtergelaten heeft.

De bloei van de stad

85 kilometer ten noorden van de huidige hoofdstad Bangkok, komen de rivieren Chao Phraya, Nam Pa Sak en Lopburi samen in de stad Ayutthaya. In totaal hebben maar liefst 33 koningen de stad geregeerd, in een periode van vier eeuwen lang. De stad werd in de veertiende eeuw gesticht en bloeide uit tot één van de rijkste steden in Thailand. Ayutthaya kende een goede handelspositie in rijst, dierenhuiden en ivoor. Handelaren uit Europa, het Midden Oosten en Azië bezochten de stad en gingen er zelfs wonen. De stad telde één miljoen inwoners!

Tip! Vanaf Bangkok kan je met een luxe boot over de rivier Chao Phraya naar Ayutthaya varen. De vaartocht kan in de stad voortgezet worden over de aangelegde kanalen. De rondvaart laat stad van alle kanten zien.

Invloeden van al die nationaliteiten zijn nog steeds terug te vinden in de stad. Zo hangt in de tempel Wat Phana Choeng een Chinese sfeer en herinnert de Kathedraal van St. Jozef aan de Europeanen die hier in de bloeitijd van de stad woonden.

Het verval van de rijke handelsstad

De stad kent een rijke, maar ook treurige geschiedenis. Ayutthaya had een goede handelspositie, waardoor het een prooi voor de buurlanden werd. Het voormalig Birma stuurde zijn legers meerdere malen naar de stad, in de hoop deze te veroveren. De vestingmuur van maar liefst twintig meter hoog en vijf meter breed beschermde Ayutthaya goed. Bij fort Phom Phet in de stad vind je een goed bewaard deel van de vestingmuur.

De Birmanen wisten toch de stad binnen te dringen. De mooie, rijke stad veranderde in een spookstad. Inwoners die niet konden vluchten werden vermoord of als slaaf behandeld. De stad werd geplunderd en in brand gestoken. Veel monumenten zijn verwoest tijdens de bezetting. De ruïnes vind je op het westelijke deel van het eiland.

Tip! Een maquette van de oude stad Ayutthaya laat zien hoe de Koninklijke stad er voor de verwoesting uit zag.

De ruïnes

De vele ruïnes die door de geschiedenis zijn ontstaan vertellen het verhaal van Ayutthaya. Als je een rondvaart over de kanalen maakt, kom je ze bijna allemaal tegen!

Op een voetstuk, voor enkele ruïnes staat een groot Boeddhabeeld. Het statige beeld wordt omringd door rijen onthoofde Boeddhabeelden, die herinneren aan de dappere koningin van Ayutthaya, uit 1549. Zij streed naast de koning tegen de Birmanen. Ze ging vermomd als man, zittend op een olifant en offerde haar eigen hoofd om dat van de koning te redden.

Bijzonder is de enige overgebleven olifantenkraal in Thailand die je in Ayutthaya vindt. De kraal stamt uit de 16e eeuw. De olifanten werden gevangen om de bevolking te helpen bij de bosbouw en de strijd.
Tijdens de restauratie van de tempel Wat Ratchaburana werd een grafkelder met kunstschatten gevonden. De Boeddhabeelden en andere kunstvoorwerpen worden nu bewaard in het Chao Sam Phraya National Museum. De muren van de grafkelder zijn versierd met de oudste schilderingen van Thailand.

De tempel Wat Suwan Dararam wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt. De tempel lijkt op een schip: het schip dat vrome boeddhistische monniken naar de verlossing brengt. Er heerst een magische sfeer als de monniken vroeg in de avond hun gebeden opzeggen.

Weetje! Het vroegere Koninklijke paleis Wang Luang werd door de Birmanen met de grond gelijk gemaakt. Stenen daarvan zijn later gebruikt voor de vestingmuur die gebouwd werd om Bangkok te beschermen.

Wil je een compleet aanbod aan rondreizen Thailand bekijken of meer informatie over Ayutthaya Thailand vinden? Check dan de volgende links.
Rondreiskoning Thailand Rondreizen
Thailand Reizen Specialist Ayutthaya