Familiereis Kenia

In deze lodge/hotel familiereis Kenia ontdekken we het natuurschoon van zowel Kenia als Tanzania. Het vogelparadijs in het prachtige Nakurumeer, het grote wild van de befaamde wildparken Serengeti en Ngorongorokrater en de machtige pieken van Mount Kenya zijn indrukwekkend. De laatste dagen van de rondreis bevinden wij ons op Zanzibar met de witte stranden en het azuurblauw water.

Nairobi, Mount Kenya
Dag 1 Vlucht Amsterdam – Nairobi
Dag 2 Nairobi – Mount Kenya

Familiereis Kenia start

Het huidige Nairobi, met meer dan drie miljoen inwoners, is een bestuurlijk, cultureel en commercieel centrum dat zijn gelijke in Afrika niet kent. De Somaliërs, Arabieren, Nubiërs, Indiërs, Pakistani, Japanners en westerlingen leven relatief probleemloos samen met de Afrikaanse meerderheid. Het kosmopolitische karakter van Nairobi blijkt onder meer uit de aanwezigheid van zowel moskeeën, tempels, synagogen als kerken.

De dag na aankomst beginnen we direct aan de rondreis. In ongeveer vier uur rijden we naar Mount Kenya, de heilige berg van de Kikuyu, de woonplaats van hun god Ngei die ook het mysterieuze wit – de eeuwige sneeuw – in stand houdt. Toen de eerste reizigers omstreeks 1890 terugkeerden uit dit gebied, werden ze uitgelachen toen zij vertelden over de eeuwige sneeuw op de evenaar. Pas rond 1930 werd de top van Mount Kenya bereikt.

Het gebied rond Mount Kenya bestaat uit verschillende bergkammen, sneeuwvelden, gletsjers, plassen, meren, watervallen en reusachtige puinhellingen. Aan de voet van de bergen strekken zich dichte regenwouden uit, het leefmilieu voor vele soorten wild. De omgeving van Mount Kenya bestaat uit grasvlakten en landbouwgronden van de Kikuyu, de grootste agrarische gemeenschap van Kenia. We maken door de loofbossen op de flanken van de berg een mooie wandeling waarbij we zwart-witte colobusapen kunnen tegenkomen en wellicht een glimp kunnen opvangen van de schuwe bosolifanten.

Naivashameer – Lake Nakuru
Dag 3 Nyahururu watervallen
Dag 4 Naivasmeer
Dag 5 Naivashameer
Dag 6 Lake Nakuru

Door een landbouwgebied rijden we richting de Nyahururuwatervallen. We maken hier eens stop om de waterval te bewonderen. Daarna rijden we zuidwaarts naar het hoogst gelegen meer in de Riftvallei; het Naivashameer. Je kunt hier deelnemen aan een optionele boottocht op het meer, waarbij je zeker stuit op de vele nijlpaarden die zich hier ophouden. Daarnaast kent het meer een grote diversiteit vogels. Mooie ijsvogels en indrukwekkende visarenden laten zich hier regelmatig zien. Aan de oevers van het meer ligt de villa Elsamere, de residentie van de Adamson familie, bekend van het boek ‘Born Free’. Als we welkom zijn kunnen we hier een bezoekje brengen. In de tuin zit een aantal zwart-witte colobusapen, die zich makkelijk laten fotograferen.

Tanzania Serengeti zebra’s DjoserEen plaquette ter nagedachtenis aan de leeuwin Elsa siert de toegangspoort van het aangrenzende nationale park Hells Gate. Een optioneel bezoek aan dit park, waar je per fiets of te voet in mag, is de moeite waard, maar leeuwen vind je hier niet veel. Tegen de steile wanden in het park nestelen lammergieren en andere roofvogels en je ziet hier ook verschillende antilopen, zebra’s, buffels en andere diersoorten.

De volgende dag is het niet ver rijden naar Lake Nakuru. Dit park dankt zijn faam aan het gelijknamige sodameer, de thuisbasis voor vaak duizenden flamingo’s en talloze andere vogelsoorten. Aan de oever van het meer kun je de vreemde lucht van het brakke, mineraalhoudende water opsnuiven. In de droge tijd wil het wel eens voorkomen dat de waterspiegel zo sterk daalt, dat er zoutafzettingen aan de randen te zien zijn.

Sinds 1986 kent Lake Nakuru National Park het ‘Rhino Rescue’, een gebied speciaal ingesteld om de neushoorns voor uitsterven te behoeden. De kans om neushoorns aan te treffen is in dit nationale park dan ook groot. Daarnaast leven hier ook luipaarden, buffels en giraffes. Vanaf ‘Babooncliff’ heb je een prachtig uitzicht op het meer. Na onze lange game-drive overnachten we in Nakurustad.

Dag 7 Lake Nakuru – Baringomeer
Dag 8 Baringomeer
Dag 9 Baringomeer – Kisii

Na een overnachting in Nakurustad rijden we naar Lake Baringo. Dit meer is het absolute hoogtepunt voor de vogelliefhebber. Het is hét centrum voor vogelaars uit alle delen van de wereld om een glimp van de meer dan 450 vogelsoorten op te vangen die rond het meer voorkomen. Je kunt er tevens (facultatief) per boot op uit om de krokodillen en nijlpaarden in het meer met een bezoek te vereren. Nijlpaarden komen ‘s nachts uit het water om hun dagelijkse 60 kilo aan gras bij elkaar te grazen. Zij kunnen trouwens snelheden bereiken van ongeveer 40 km per uur. Natuurlijk gaan we hier ook op zoek naar de indrukwekkende visarenden die hier veel voorkomen. In de omgeving zijn verschillende Pokot-dorpen waar de lokale bevolking je graag laat zien hoe zij leven. Na ons verblijf rijden we naar Kisii, het economische centrum van de Gusiistam, een ijverig landbouwvolk.

Victoriameer, Serengeti Nationaal Park
Dag 10 Kisii – Victoriameer
Dag 11 Victoriameer
Dag 12 Victoriameer – Serengeti N.P.
Dag 13 game-drive Serengeti N.P

We rijden via het grensplaatsje Isibania naar het Victoriameer in Tanzania. Het Victoriameer is het grootste meer van Afrika. Bij het meer komen verschillende vogelsoorten voor. Het is mogelijk om de volgende dag een tochtje over het meer te maken. De lokale vissermannen kunnen je honderduit vertellen over het leven in en op het water. Ook is het mogelijk om onder begeleiding in de omgeving te mountainbiken.

Vervolgens brengen we een bezoek aan de Serengeti, waar we overnachten in een tented camp. Vanuit hier maken we verschillende game-drives (speurtochten naar wild). Aangezien het park zo enorm uitgestrekt is, zullen we hier een volle dag op pad gaan om wild te gaan zoeken.
Dit grootste en meest bekende park van Tanzania, beslaat een oppervlakte van 14.500 km² en kent een spectaculaire dichtheid aan wild. Ook de vogelaar kan in de Serengeti zijn hart ophalen.

Het merendeel van de Serengeti bestaat uit uitgestrekte open grasvlakten met hier en daar karakteristieke rotspartijen, ‘kopjes’ genaamd. Maar ook komen er acacia en savanne woodlands, beboste gebieden langs rivieren en zo hier en daar een meertje en zelfs moerasgebieden voor.
Naast de bekende kuddes gnoes, zebra’s en gazelles is de Serengeti ook bekend om haar leeuwenpopulatie. Zo is het geen uitzondering als je op een dag meerdere malen leeuwen en cheeta’s ziet, inclusief de zwart gemaande oude mannelijke exemplaren. Ook het luipaard komt hier (rond de ‘kopjes’) relatief veel voor en is overdag rustend in bomen te vinden.

De spectaculaire jaarlijkse trek van de gnoes en de zebra’s verloopt in een grote cirkel, waarbij ook de Masai Mara in Kenia wordt betrokken. In de periode december-januari bevindt de grote kudde zich in het uiterste zuiden van de Serengeti. Vanaf maart beginnen de dieren zich in noordelijke richting te verplaatsen. Tussen mei en juli bevinden de meeste dieren zich in het noorden en westen van het park. Gedurende de periode augustus-september zijn de kuddes in de Masai Mara, waarna ze vanaf oktober weer naar het zuiden trekken.

Het is natuurlijk wel zo dat de dieren zich niet houden aan deze richtlijn. Alles bepalend is de hoeveelheid neerslag die er valt en vooral de locatie waar die neerslag valt. Het kan dus heel goed voor komen dat de kudde in september al weer in het midden van de Serengeti te vinden is.

Ngorongoro krater, Lake Manyara en Arusha
Dag 14 Serengeti N.P. – bezoek Ngorongoro krater – Karatu
Dag 15 Karatu – bezoek Mto wa Mbu
Dag 16 Karatu – Arusha

Ngorongoro krater olifanten DjoserWe gaan in de ochtend op weg naar de spectaculaire Ngorongoro krater, welke we ‘s middags gaan verkennen met 4×4 Landcruisers. De Ngorongoro Conservation Area is een van Afrika’s meest spectaculaire natuurgebieden, niet alleen omdat het één van de grootste kraters van de wereld is (264 km²) maar zeker ook vanwege de grote diversiteit en dichtheid aan wild. Op de bodem van de krater bevinden zich alle leden van de zogenaamde ‘big five’ (olifant, leeuw, zwarte neushoorn, luipaard en buffel). Ook voor de liefhebber van vogels heeft de Ngorongoro krater veel te bieden.

We verblijven 2 nachten bij Karatu in een heerlijke lodge met zwembad. De volgende dag rijden we via een mooie route richting Mto wa Mbu, een prachtige rit. Grillig gevormde apenbroodbomen en het uitzicht op Lake Manyara leveren fotogenieke beelden op. Vervolgens overnachten we in het levendige Arusha vanwaar we de volgende dag naar Zanzibar vliegen.

Zanzibar
Dag 17 Vlucht naar Zanzibar (strand)
Dag 18 Zanzibar (strand)
Dag 19 Zanzibar (strand)
Dag 20 Zanzibar (strand)
Dag 21 Zanzibar ferry naar Dar es Salaam – Amsterdam
Dag 22 Aankomst Amsterdam
Op dag 17 checken we in voor de vlucht naar Zanzibar. Het eiland Zanzibar is onze laatste stop voor deze reis. Het eiland is een compleet andere wereld dan het vasteland van Afrika. Zanzibar heeft witte stranden, een helderblauwe zee en palmbomen, wat in contrast staat met de savannes en de wildparken in Kenia en Tanzania.

Familiereis Kenia Zanzibar

Je verblijft de laatste 4 nachten vlakbij het strand, waar je heerlijk bij kunt komen van alle indrukken die je deze reis hebt opgedaan. Je kunt natuurlijk ook het eiland verder verkennen. Je kunt de kruidenplantages bezoeken, de onderwater wereld ontdekken door te snorkelen of te duiken.

Helemaal uitgerust brengt de veerboot ons weer terug naar Dar es Salaam, waar we naar de luchthaven gaan voor het vertrek naar Amsterdam, waar u de volgende dag aankomt.

Niet gevonden wat je zocht? Bekijk dan meer reizen met kinderen of familiereizen op Reizen met kinderen of ga naar de Safari Specialist of Kenia Specialist voor meer safari’s en rondreizen met kinderen.