Sukothai en haar rijke geschiedenis

Sukhothai, de eerste hoofdstad van Thailand. De stad kent een vredige geschiedenis, vele gebouwen zijn gespaard gebleven. Ontdek de rijke historie die schuil gaat binnen de stadsmuren van Sukhothai, en lees welke monumenten niet overgeslagen mogen worden!

Sukhothai in het kort

Sukhothai is ontstaan in de dertiende eeuw en was het eerste Thaise koninkrijk. De toenmalige koning is tevens de grondlegger van het Thaise alfabet en de taal. De Thaise kunst en cultuur zijn hier tot bloei gekomen. Sukhothai bestaat tegenwoordig uit een oud en nieuw centrum en ligt ca. 430 km ten noorden van Bangkok. In het nieuwe centrum zijn voornamelijk accommodaties gevestigd. In het oude centrum vind je de best bewaarde bezienswaardigheden van Thailand!

Het Sukhothai Historical park

In het westen van de stad ligt het oude verlaten centrum en het Sukhothai Historical park. Binnen de oude stadsmuren van Sukhothai liggen de ruïnes van tempels en monumenten, de meeste daarvan vind je in het Sukhothai Historical park. Je kunt het beste een fiets huren om het park te bezoeken.

De Thaise overheid onderhoudt het Sukhothai Historical park dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Vele toeristen gingen je al voor en brachten een bezoek aan het park. Lees hieronder welke tempels en monumenten niet overgeslagen mogen worden:

De voornaamste boeddhistische tempel is de Wat Mahathat. In de 17e eeuw werd de tempel gesticht en Koning Lo Thai liet het bouwwerk later verbouwen. Pas kort geleden, tijdens herstelwerkzaamheden, is de oorspronkelijke bouw van de tempel ontdekt. Leuk: in de weekenden wordt hier een grote markt georganiseerd, waar verse producten verkocht worden en de Thaise keuken geproefd kan worden.
Een belangrijk heiligdom, de tempel Wat Phra Phai Luang, is ook in dit park gevestigd. Het gebouw stamt uit het Khmer-rijk. Tijdens restauratiewerkzaamheden ging een grote Boeddha van pleisterwerk verloren. Er bleken tal van kleine beelden in verborgen te zitten!

In de tempel Wat Si Chum is één van de grootste zittende Boeddhabeelden gehuisvest, daterend uit de 2e helft van de 14e eeuw. Het beeld wordt ‘phra achana’ genoemd, wat eerbiedwaardige betekent. Het plafond van de trap in de tempel, die naar het dak voert, is versierd met taferelen uit de levens van de Boeddha. Bij het beklimmen van de trap geven de afbeeldingen een verlichtend gevoel, een mooie ervaring!

Op de Non Prasat (Paasheuvel) werd de beroemde steen met inscripties van koning Ramkamhaeng gevonden. De steen verwijst naar meerdere plaatsen in Sukhothai. Het beboste gebied in het westen van de stad is daar één van. De koning zou hier offers hebben gebracht. Al van grote afstand is de twaalf meter hoge Boeddha te zien die hier huisvest. De Boeddha is deel van het klooster Wat Saphan Hin. In het westen zijn meerdere monumenten te vinden.

De tempel Wat Si Sawai is van oorsprong een hindoetempel, waarin een beeld van de Shiva huisvest. Het gebouw heeft kenmerken van de Khmer-stijl.

Weetje! De god Shiva is een van de beroemdste en populairste goden in het hindoeïsme. Shiva is een verwoester en een schepper. Hij kan dingen maken en breken. Iedereen wil Shiva daarom goed gezind blijven. Shiva wordt vaak afgebeeld met acht armen, een drietand (trishul), een cobra (naga) en heeft als rijdier een stier (Nandi).

Het Nationaal Museum Ramkamhaeng

Het Nationaal Museum Ramkamhaeng ligt in het oude centrum van Sukhothai. Prachtige collecties beeldhouwwerk, aardewerk en andere kunstvoorwerpen worden hier tentoongesteld. Het pronkstuk van het museum is een kopie van de beroemde steen met inscripties van de koning, de originele steen is het kostbaarste bezit van het Nationaal Museum in Bangkok. De steen is gevonden op de paasheuvel in Sukhothai, dat nu slechts nog een terras van aarde en bakstenen is. Op de paasheuvel, Non Prasat genoemd, was tevens de stenen troon van de koning gevestigd. De stenen troon staat tegenwoordig in de tempel van de Smaragden Boeddha in Bangkok.