Eilanden Maleisië. Relaxen en genieten

Wil je heerlijk ontspannen op een parelwit strand en uitkijken over een azuurblauwe zee, ga dan naar één van de eilanden van Maleisië. Vooral aan de oostkust van dit schiereiland zijn prachtige stranden te vinden.

Of je nu lekker wilt luieren in een sterrenresort, of liever in een simpel hutje op het strand verblijft tijdens het backpacken; er is keuze genoeg uit alle eilanden in Maleisië. Ook wanneer je iets terug wilt doen voor de natuur is daar een perfect eiland voor in Maleisië.

Vissen vanuit je villa

Het eiland Pangkor Laut vind je aan de westkust van Maleisië, op slechts vier uur rijden van Kuala Lumpur. Ook voor wie liever reist in de lucht of op de zee, is dit eiland bereikbaar. Er is een klein vliegveld en vanuit het plaatsje Lumut pak je de ferry om naar het privé eiland te komen. Eenmaal aangekomen in het enige resort op dit eiland kun je kiezen uit één van de vijf verschillende houten accommodaties. Zo zijn er Spa-villa’s, strand-villa’s en tuin-villa’s.

De zee-villa’s staan op hoge houten palen in de zee en via een luik in de woonkamer kun je heerlijk gaan vissen. Je hoeft daar niet eens je eigen huisje voor uit. Ben je geen visser, maar wel een opera-ster, verblijf dan in de Pavarotti-suite. Deze suite is vernoemd naar dé grote ster die hier een aantal jaar geleden heeft gelogeerd.

Help een handje mee
Het eiland Tioman ligt gelegen op slechts één uur vliegen van Kuala Lumpur. Toeristen vind je hier weinig, vrijwilligers zijn er daarentegen volop te vinden. Zo kun je bij de duikschool B & J Diving op meerdere locaties duiken en snorkelen in de verschillende grotten en scheepswrakken. Je kunt hier onder begeleiding plastic, visnetten, doornenkronen en andere objecten die niet in de zee thuishoren uit de zee halen en opruimen.

Ben je niet zo’n duiker of snorkelaar, steek dan je handen uit de mouwen op een schildpaddenboerderij. De Tioman Turtle Hatchery ligt aan de oostkust van het eiland in het plaatsje Juara. De boerderij is een aantal jaar geleden opgericht om de terugloop van zeeschildpadden tegen te gaan. Per jaar worden er maar liefst 10.000 eieren beschermd. Als vrijwilliger kun je meehelpen met de dagelijkse klusjes en verblijf je in één van de twee accommodaties pal op het strand. De accommodaties zijn gebouwd in typische Maleisische Kampong stijl en hebben 1-persoonskamers en kamers geschikt voor kleine groepjes en families.

Op Tioman leven wel 100 verschillende vogels en andere diersoorten, het eiland is voor 60% beschermd door de Wildlife Reserve. Reden genoeg dus voor natuur- en dierenliefhebbers om hier vakantie te vieren.

De Pulau Perhentian eilanden

De Pulau Perhentian eilanden zijn tientallen verschillende eilanden. De twee bekendste eilanden van deze groep zijn de Pulau Perhentian Besar, wat groot betekent, en Pulau Perhentian Kecil, wat klein betekent. Op het grote en kleine eiland kun je heerlijk relaxen op de parelwitte stranden. Schaduw vind je onder de vele palmbomen op het strand.

Op het grote eiland zijn de luxere accommodaties te vinden waar je heerlijk vis kunt eten. Het kleinere eiland van de twee is ideaal voor backpackers. Hier vind je goedkopere accommodaties. Verder heb je verschillende kleinere eilanden die een bezoek waard zijn. Zo is er op het eiland Teluk Gedong een Nederlands fort te vinden, Kota Belanda. In de zwerfkei die daar ligt is het logo van de Verenigde Oost-Indische Compagnie gebeiteld. Het fort is in 1670 gebouwd door de Nederlanders die alleenrecht wilde hebben over de tinhandel. In 1973 is het fort gerestaureerd waarbij originele delen intact bleven.