Cuba op vakantie

Wat je moet weten over de gewoontes van Cubanen

Cuba staat bij velen bekend als het land van de rum en sigaren. Maar wat weten we eigenlijk over de gewoontes en normen en waarden van de Cubanen? Speciaal voor jou selecteerden we uit de Cultuur Bewust!-gids van Cuba een aantal interessante weetjes om je alvast een beetje voor te bereiden op je reis.

Gastvrijheid
Cubanen zijn op het ziekelijke af gastvrij en zullen je naar alle waarschijnlijkheid al bij de eerste ontmoeting thuis uitnodigen voor een maaltijd. Als je hier niet op in wilt gaan, is het vaak moeilijk om dat zonder iemand te kwetsen duidelijk te maken. Als je echter ingaat op de uitnodiging, moet je een manier vinden om een (financiële) bijdrage te leveren aan de maaltijd of een klein cadeau meenemen. Als je buitenshuis gaat eten, moet je onthouden dat je over aanzienlijk meer geld beschikt dan je Cubaanse tafelgenoot en moet je bereid zijn voor de maaltijd te betalen.
Als het maar veel is. Weinig mensen komen naar Cuba voor het eten. Cubanen ondernemen echter lange reizen in eigen land vanwege het eten, zij het dat de nadruk bij hen ligt op kwantiteit en niet zozeer op kwaliteit. Men gaat daarheen waar de porties groot zijn. Vlees mag in dit land bij geen enkele maaltijd ontbreken. Een gerecht dat al lange tijd hoog op de ranglijst staat is lechón con yuca – geroosterd speenvarken met yucca.

Fooitje hier, fooitje daar
Het zal je wellicht verbazen, maar iedereen – van de portier van het hotel en de toiletjuffrouw tot parkeerwachten en ronddolende muzikanten – verwacht een fooi voor zijn of haar diensten. Een gids verwacht 2 CUC’s per persoon en een taxichauffeur 10% van de ritprijs; uitzondering hierop is als je vooraf een ritprijs hebt afgesproken. De gebruikelijke fooi in een restaurant bedraagt 10% in dezelfde munteenheid als waarmee je de rekening betaalt.

Cubaanse sigaren
Cuba produceert de beste sigaren ter wereld – in allerlei soorten en formaten. Het beste kun je sigaren kopen in de door de staat beheerde Casas del Habano. Kijk even of de verpakking is afgesloten met een banderol met het opschrift Hecho in Cuba totalmente a mano (geheel met de hand in Cuba vervaardigd), het wapen van de overheid en de sluitzegel ‘Habanos’. Als die niet aanwezig zijn, zijn het geen originele Cubaanse sigaren. Doe geen zaken met sigarenverkopers op straat – die leveren allemaal slechte kwaliteit.

Cola
In Cuba is cola niet de overbekende bruine frisdrank, maar een altijd aanwezige wachtrij. De rij ziet er gewoonlijk uit als een losse groep mensen, maar als je bij de bushalte aankomt vraag je met luide stem: ‘El último?’ (Wie is de laatste?), waarop de laatste in de rij zich kenbaar maakt en jij el último bent geworden. Het komt echter ook weleens voor dat Cubanen buitenlanders uit hoffelijkheid naar de voorkant van de cola duwen, wat je dient te aanvaarden, ook als je het niet eerlijk vindt.

Flirten
Cuba heeft onder veel toeristen, in het bijzonder mannen, het imago een tolerante samenleving te zijn. Kennismaking met leden van de andere sekse kan veel geflirt met zich meebrengen, maar daar wordt niet al te serieus mee omgegaan. Evenals elders in Latijns-Amerika krijgen vrouwen veel aandacht van mannen. Het meest wordt de piropo gebruikt, het Cubaanse equivalent van het gefluit vanaf een bouwsteiger. Tenzij je je echt wilt verdiepen in de Cubaanse omgangsvormen tussen de seksen, kun je het beste gewoon doen of je niets hebt gehoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *