Hue werd gesticht in 1601 door Nguyen Hoang, een landheer van de Nguyen-clan, maar kreeg zijn huidige naam pas in 1802 van keizer Gia Long (Nguyen Anh). Van Hue’s rijke geschiedenis getuigen talloze monumenten. Nguyen begon de bouw en aanleg van paleizen, tempels en tuinen op de noordelijke oever van de Parfum rivier (Song Huong). Op de plek waar in de 19e eeuw de Nguyen-heersers hun tempels bouwden stond de Phu Xuan citadel, waarvan helaas niet veel over is. Archeologisch en ander wetenschappelijk onderzoek moeten hier nog beginnen.
Even buiten Hue liggen schitterende stranden en prachtige parken. Mooie kustplaatsen met rustiek natuurschoon en romantische haventjes zijn Pha Tam Giang, Thuan An, Tu Nien en Lang Co.
De Thien Mu Pagode aan de oever van de Parfum rivier en niet ver van de Le Duan straat, werd ook door Nguyen gebouwd en verkeert nog steeds in goede staat. De pagode is gebouwd volgens de boeddhistische voorschriften van reincarnatie en geestelijk leven. Er zijn zeven verdiepingen, die kleiner worden naarmate de hoogte toeneemt. In het gebouw vindt men afbeeldingen van Boeddha in zijn diverse levensfasen. De grote 2052 kg zware bronzen klok wordt sinds 1701 regelmatig geluid.

De Gia Hoi Brug is vernoemd naar de gelijknamige Chinese wijk, de Trang Tien Brug naar de commerciele wijk van de stad.

Het Keizerlijk Museum of Hue Museum, oorspronkelijk het Long Am paleis geheten, werd in opdracht van keizer Thieu Tri in 1845 gebouwd. Tijdens de oorlog zijn tal van museumstukken verdwenen, maar de overgebleven keizerlijke gebruiksvoorwerpen, kleding enz. maken een bezoek nog alleszins de moeite waard.

Lang Son Par ligt aan de oever van de Parfum rivier en van hieruit heeft men een prachtig uitzicht op de citadel. Vooral ’s avonds noodt de sfeer er tot overpeinzing van de eertijdse glorie, als in de verte de lichtjes van de citadel te zien zijn.

De Dong Ba Markt heeft een groot assortiment groenten, fruit en tweedehands artikelen. Soms zijn er ook interessante kunstvoorwerpen of oorlogssouvenirs te vinden. Om de markt te bereiken gaat u de Trang Tien brug over en rechtsaf de Tran Hung Dao weg op. De markt ligt rechts van de weg.
De Quoc Hoc School bevindt zich tussen de Le Loi straat en de Ngo Quyen straat. De in 1812 opgerichte school werd onder meer door Ho Chi Minh, generaal Vo Nguyen Giap, Ngo Dinh Diem en vele andere prominente politieke figuren bezocht.

Het Ho Chi Minh Museum staat in een zijstraat van de Le Loi straat, tegenover de Tran Thuc Nhan straat. In het museum vindt men vele bijzonderheden over de tijd die Ho in Hue doorbracht. Vlak bij het museum bevindt zich de Rechten- en Medische faculteit van de Universiteit van Hue. Ook vlak bij het musueum, aan het eind van de Le Loi straat aan de rivieroever staat het huis van de voormalige Franse delegatie waar ook de Franse gouverneur verbleef.

De Keizerlijke Graven weerspiegelen de Chinese invloed op de Nguyen-keizers, die in navolging van de Chinese keizers monumenten oprichtten die hen voor altijd onsterfelijk moesten maken. De graven moesten plaatsen van aanbidding en verering worden. Naar Chinees gebruik moesten juiste plaats, ingang en vorm van de graven ten opzichte van de natuurlijke krachten in de omgeving vastgesteld worden door een Feng Shui-meester om volmaakte harmonie tussen gebouw en bewoner tot stand te brengen. De Feng Shui-kunst wordt ook nu nog beoefend. In tegenstelling tot de traditie om de keizer in zijn geboorteplaats te begraven verrezen bij Hue in een Dal der Keizers