Ho Chi Minh Saigon

Ho Chi Minh Saigon Vietnam

Een stad met twee namen: eerst Saigon, later Ho Chi Minh Stad, naar de grote leider in de Vietnamese vrijheidsstrijd. Een stad die ondanks alle geleden ellende nog even flexibel is als het bamboe in de omringende bossen. Een stad waar alles mogelijk lijkt, waar groot gebrek heerst maar ook alles wat in de wereld geproduceerd wordt te krijgen is. Waar alles om geld draait, maar de mensen niet inhalig of misdadig zijn, maar meegaand, vriendelijk en vooral bereid keihard te werken. De individuele reiziger oftewel backpacker die stad en omgeving wil leren kennen zal niet zonder gids kunnen. De gids kan student zijn, een oudere inwoner of zakenman, ieder zal de feiten naar eigen visie kleuren, wat het verhaal alleen maar zal verlevendigen. De namen Saigon en Ho Chi Minh Stad worden overal door iedereen, burger en overheid, door elkaar gebruikt.

Groepsreis Vietnam
16/18/21/24 dagen

Groepsreis Vietnam

Privéreis Vietnam
12/16/18/21/24 dagen

Privereis Vietnam

Vietnam Cambodja Thailand
16/18/21/24 dagen

Vietnam gecombineerd

Cultuur Saigon Ho Chi Minh

Saigon altijd een ontmoetingsplaats van culturen geweest. Dit blijkt uit de talloze tempels van boeddhisten, hindoes en taoïsten, de kerken, moskeeën en de dom van de Caodoi-sekte, het bedrijvige Chinatown, de oosterse markten en het oude Franse centrum met de brede boulevards. Ondanks de Franse invloeden is Saigon een echte Aziatische stad, inclusief de honderden volgepakte fiets-riksja’s en talloze brommers die het verkeer tot een chaos maken. Het is een kleurrijke stad met sfeer; de stad werd niet voor niets het Parijs van het Oosten genoemd!

In de stad is veel te zien. Een stadsplattegrond is op elke straathoek verkrijgbaar (op het platteland zijn geen kaarten te koop). Daarna een wandeling door Dong Khoi en uitrusten op een van de schaarse terrasjes of op het schitterende dakterras van het Rex Hotel, vooral ’s avonds een belevenis. Openbaar vervoer en taxi’s zijn steeds beter op toerisme ingesteld, maar nog niet ideaal. Het meest gebruikte vervoermiddel is de fiets, die je ook op iedere hoek v/d straat kan huren.

Bezienswaardigheden Ho Chi Minh Stad

Thong Nhat (het vroegere presidentiële paleis), de Chinese wijk Cholon en de Vinh Nghiem-pagode, de grootste pagode van de stad. Vanuit de hoofdstad kan men excursies maken naar plaatsen als Mytho (met de prachtige Vinh Trang-pagode) en Cu Chi, waar de Vietnamezen tijdens de Vietnamoorlog een meer dan 200 kilometer lang tunnelnetwerk hebben aangelegd.

Markten

De Ben Thanh Markt is bijna 11 km2 groot en wordt binnenkort nog uitgebreid. Er is werkelijk van alles te koop, ook vele westerse (gesmokkelde) artikelen. De markt geeft een goed inzicht in de huidige economische situatie van het land. De markt bevindt zich op ongeveer 700 m ten zuiden van het Rex Hotel. Een bezoek is bijzonder de moeite waard.

Cu Chi (30 km ten westen van Ho Chi Minh Stad) is de verzamelnaam voor het geweldig uitgebreide, 300 km lange tunnelsysteem dat zich ondergronds tot aan de Cambodjaanse grens uitstrekt. Het complex dat in samenwerking met de plaatselijke bevolking door de Viet Cong is gegraven bestaat uit verschillende lagen. De eerste tunnels dateren uit de Franse tijd, maar het systeem werd uitgebreid in de Amerikaanse oorlog. Er waren tunnels ten behoeve van troepentransport en bevoorrading, waarin men zich alleen kruipend kon voortbewegen. Sommige liepen dood en waren bedoeld als valstrik voor eventuele indringers. Het complex bevatte militaire oefenruimten, opslagplaatsen en verpleegruimten. In andere tunnels waar gewoond, geleefd en gewerkt werd waren scholen, vergaderzalen, winkels en andere plaatsen met een sociale functie ingericht. Bij de bezichtiging krijgt men enig idee hoeveel de Vietnamezen voor hun vrijheid over hebben gehad.

Het Historisch Museum (Vien Bao Tang Lich Suu, in de Nguyen Binh Khiem straat) geeft een goed beeld van de cultuurhistorische ontwikkeling van Vietnam. De verzamelde kunst- en archeologische voorwerpen tonen de geschiedenis vanaf het bronzen tijdperk (Dong Son-periode) van de 13e tot de 1e eeuw v. Chr. en de Oc-Eo (Funan-periode) erna tot de 6e eeuw n. Chr, waarbij ook aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van de etnische minderheden.

Het Museum van de Revolutie (Vien Bao Tang Cach Mang, 27 Ly Tu Trong straat) heeft de periode van 1858 tot heden als onderwerp, met bijzonderheden over de Chinese, Franse en Amerikaanse bezettingen. Er wordt een groot aantal door het verzet gebruikte wapens vertoond, met aanschouwelijk gemaakte smokkel- en andere verzetsmethoden, geheime onderkomens enz. Avontuurlijke toeristen zullen er met enige overredingskracht in slagen ook de tunnels onder het gebouw te bezichtigen. De gangen zijn onderdeel van een tunnelcomplex dat onder de gehele stad doorloopt en intensief door het verzet werd gebruikt.

Het Ho Chi Minh Museum (Nguyen Tat Thanh straat bij het Ben Nghe kanaal) is geheel gewijd aan de grote leider. Het museum is gehuisvest in het gebouw van een vroegere Franse scheepvaartmaatschappij. Openingstijden: 8.00 tot 11.30 en 14.00 tot 16.00 uur. Gesloten op maandag en vrijdag.

Het Oorlogsmuseum (hoek Le Duan Blvd / Nguyen Binh Khiem straat) is vooral interessant voor hen die belang stellen in communistische propaganda en Chinese, Russische, Amerikaanse en Franse wapens.

Tempels en pagodes
De Giac Lam Pagode (Long Quan straat 118 in het Tan Binh district) dateert uit ca. 1745 en is daarmee een van de oudste pagodes in Ho Chi Minh Stad die nog in enigszins goede staat verkeren. Bij het betreden van de pagode valt onmiddellijk de Bo De boom op. (Boeddha bereikte onder een dergelijke boom de Staat van Verlichting.) Dichtbij staat het beeld van de Godin van de Vergeving (Quan The Am Bo Tat). Rechts ervan liggen de graven van belangrijke monniken. In het binnenste staan gedenktafels ter herinnering aan vooraanstaande personen. In het midden van de hal staat het achttienarmige beeld van de Godin van de Vergeving (Chuan De). In de tempel vindt men in het Chinees aandoende oude Vietnamse chu nom-schrift de levensverhalen van belangrijke monniken en gebeurtenissen die daarin een rol speelden

De Giac Vien Pagode (Lac Long Quan straat, 161/35/20, District 11) werd 200 jaar geleden door Tinh Giac Vien gebouwd. Ervoor liggen graven van monniken en binnen vindt men gedenkplaten, stenen en andere voorwerpen die herinneren aan de monniken die er geleefd hebben. In het tweede gedeelte staan beelden van de Godin van de Vergeving en de opdrachtgever.

De Vinh Nghiem Pagode (339 Nam Ky Khoi Nghia straat, District 3) is in 1971 ingewijd als resultaat van Japans-Vietnamese samenwerking. Elk van de acht verdiepingen bevat een beeld van Boeddha. Op de begane grond kan men op bepaalde dagen boeddha-beelden en andere religieuze voorwerpen kopen. Achter de grote toren staat een kleinere met drie verdiepingen waarin urnen met de as van belangrijke personen zijn bijgezet.

Overige bezienswaardigheden:
De Dierentuin (Zoo) en de Botanische Tuin (Nguyen Binh Khiem straat en Xo Viet Nghe Tinh straat). Het park is een oord van rust in de drukke stad. Men kan er heerlijk wandelen en genieten van de grote verscheidenheid in flora. De dieren verkeren in prima conditie. De door de Fransen aangelegde tuin werd geopend in 1864. In het park is geen modern vermaak te vinden. Er zijn slechts een paar terrasjes waar men kan zitten, maar het is aan te raden om bij het naar binnen gaan eerst wat eten en drinken te kopen bij de stalletjes aan de ingang van de tuin. Het Ho Ky Hoa Park (3 Tang 2 Boulevard, District 10, vlak bij het Hoa Binh Theater) is een amusementspark. Er is wel een groot aantal terrasjes waar men kan zitten. Het park is open tot 21.30 uur. De OrchideeNntuin, Xa Lo Vong Dai (Xa Lo Drai Han) is met ca. 50.000 exemplaren, waaronder vele inheemse soorten het grootste kweekcentrum van Vietnam, waar met speciale kruistechnieken nieuwe soorten gekweekt worden. Bezoek moet wel enkele dagen van tevoren gereserveerd worden via tel. 240124 of een plaatselijk reisbureau. Het Cong Vien Van Hoa Park (115 Nguyen Du straat) is vlak naast het vroegere elite-sportpark Cercle Sportif’s gelegen. Het park is niet groot, maar wel mooi.