Hanoi Vietnam

Hanoi Vietnam

Hanoi is gelegen in het Noorden van Vietnam. De meeste backpackers en reizigers starten hun rondreis in Hanoi of eindigen er. Hanoi ademt de Franse koloniale sfeer uit het verleden. De huizen in de oude binnenstad zijn versierd met balkonnetjes uit vervlogen Franse tijd. De aangelegde boulevards tonen nogsteeds het straatbeeld. Hanoi is totaal verschillend met de hoofdstad Ho Chi Minh. Het heeft een veel provincialer karakter en het verkeer is ondanks dat het er druk kan zijn met brommers wat prettiger en overzichtelijker. Ook de omgeving van Hanoi is prettig. Je bent hier redelijk dicht bij een aantal prachtige bezienswaardigheden.. Daarnaast vind je direct in de omgeving interessante tempels en pittoreske dorpjes waarin nog op traditionele wijze geleefd wordt.

Groepsreis Vietnam
16/18/21/24 dagen

Groepsreis Vietnam

Privéreis Vietnam
12/16/18/21/24 dagen

Privereis Vietnam

Vietnam Cambodja Thailand
16/18/21/24 dagen

Vietnam gecombineerd

Hanoi informatie

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn liggen rond het Hoan Kiem meer en het gebied rond het Ho Chi Minh Museum, waaronder het gelijknamige meer met de Schildpad Pagode, de Ngoc Son Tempel, het Ho Chi Minh Huis, het Museum van de Revolutie, de Tempel der Literatuur, de Één Pilaar Pagode en het Ho Chi Minh Mausoleum.

Het Hoan Kiem-meer is een prachtige plek om uit te rusten, er zijn pagodes te bezichtigen en de oude stad is vrijwel nog geheel intact met smalle steegjes, die vernoemd zijn naar de producten die ze leveren, zoals papierstraat, zijdestraat. Je kunt een bezoek brengen aan de Doug Xuan Markt, een markt met exotische dieren zoals apen, vogels of zelfs een boa constrictor oftewel wurgslang.

De Ngoc Son tempel (3) ook wel Tempel van de Jade Bergen genoemd werd gebouwd in de 18e eeuw op een schiereiland tegen de noordelijke punt van het Hoan Kiem meer. De tempel is opgedragen aan de geleerden Van Xuong en La To, en generaal Tran Hung Dao, die in de 13e eeuw de Mongolen versloeg. Men kan de tempel bereiken via een houten brug, de The Huc brug, (Brug van de Rijzende Zon) (4). Aan de in 1855 gebouwde brug werden in latere jaren enige elementen toegevoegd. In 1864 werd de toegang tot de brug verfraaid met de Inktpot en de Penseel ter ere van de wetenschapper Nguyen Van Sieu. Op de vijfde dag van de vijfde maand neemt de ochtendzon een zodanige stand aan dat het lijkt alsof het penseel in de inktpot gedoopt wordt.

De Quan Su Tempel (Quan Su straat 73) bevindt zich slechts enkele blokken verderop. De tempel, dat in de 11e eeuw een logeerverblijf voor gasten van de keizer was, bestaat uit twee delen. Het voorste is nu een boeddhistische gebeds- en meditatieruimte, terwijl het achterste gedeelte gewijd is aan de monnik Quan Su. Deze genas keizer Ly Than Tong van een ernstige ziekte, waarop de keizer de tempel te zijner ere liet bouwen. De tempel heeft in de loop der jaren enige restauraties ondergaan.

De Hai Ba Trung Tempel (Tho Lao straat) werd gebouwd rond 1140 om de beroemde Trung Zusters te eren die vooraan gingen in de strijd tegen de bezetters. Het imposante standbeeld van de beide zusters wekt de indruk alsof ze ook heden nog aandacht vragen voor de vrijheidsstrijd van hun volk.

Het Ho Chi Minh mausoleum werd tussen 1973 en 1975 uit van alle delen van het land afkomstige materialen gebouwd in de lelijke stijl uit de leninistisch/stalinistische periode. Het gebalsemde lichaam van Ho Chi Minh ligt in een kist met glazen deksel opgebaard, overigens tegen zijn eigen wens om gecremeerd te worden overeenkomstig de traditie van zijn land en volk. Men kan het mausoleum bezoeken op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag van 08.00 tot 11.00 uur, op zon- en feestdagen van 07.30 tot 11.30 uur. Twee maanden per jaar (meestal september en oktober) is het mausoleum gesloten. Voorheen werd het lichaam naar Rusland gebracht om bijgewerkt te worden. Of deze procedure ook in de toekomst gevolgd blijft worden is de vraag gezien de veranderde situatie in Rusland.

Het Ho Chi Minh Huis is een eenvoudig, typisch Vietnamees huis, waarin Ho vele jaren van zijn leven doorbracht. De kleine vijver met vissen bracht hem rust en ontspanning. Het huis diende tevens als vergaderruimte voor de Revolutionaire Raad.

De Een Pilaar-Pagode (Chua Mot Cot) is in 1040 gebouwd met een massieve houten stam als basis, en werd vele malen vernield en weer hersteld, de laatste maal in 1955 toen de Fransen overhaast Hanoi ontvluchtten. Het kleine gebouw staat nu op een cementen pilaar en heeft helaas veel van zijn charme verloren. De tempel werd gebouwd door keizer Ly Thai To als dankbetuiging aan zijn medestrijders en bevat een beeldje van Quan The Am Bo Tat, godin van de barmhartigheid. Bij de pagode staat ook een door India geschonken Bo De boom als symbool van verbondenheid met Boeddha, die onder een dergelijke boom gezeten de staat van Verlichting bereikte.

De Tran Quoc Pagode vlak bij het Thang Loi Hotel is de oudste pagode van Hanoi, rond 500 gebouwd voor hooggeplaatste monniken aan het keizerlijke hof.

De Cho (= markt) Dong Xuan bevindt zich ongeveer 1 km ten noorden van het Hoan Kiem meer en biedt een groot assortiment goederen, dieren (apen, vogels, slangen etc.), groenten en fruit en traditionele plantaardige medicamenten. Een andere markt is de Cho Hom, op de hoek van de Ngo Quyen en de Le Van Huu straat.

De Tempel van de Knielende Olifanten (Voi Phuc), gelegen achter het Thu Le park, werd gebouwd door keizer Ly Thai To ter herinnering aan de strijd met het olifantenleger van zijn zoon Linh Lang. In de tempel staan standbeelden van de prins en enkele van zijn legeraanvoerders.
De Ba Da Pagode vindt men in het straatje dat aan de voorzijde van de kerk uitkomt. De pagode stamt uit de15e eeuw. Het verhaal gaat dat het oorspronkelijke stenen beeld van een vrouw op raadselachtige wijze vervangen is door een beeld van hout.